Το Περιβάλλον ειναι ο Ναός μας
Διαυγης Εγρηγορση
2240 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009
22:27

Το οριο που ξεχωριζει εναν οργανισμο απο το περιβαλλον του, ειναι μια εντεχνη ισορροπημενη περιοχη αλληλεπιδρασεων.

Μια ισαλος γραμμη αντιπαραθεσεων μεταξυ του παροντος χρονου, του αγνωστου  μελλοντος  και του γνωστου παρελθοντος.

Δημιουργει την πλεον καθορισμενη και αναγνωρισιμη εικονα του κοσμου μας. Η οποια προσλαμβανεται απο τα αισθητηρια οργανα μας ως αμετακλητα διαμορφωμενη και δεδομενη.

Τι συμβαινει αραγε εαν αυτο το οριο ανηκει σε ενα "ανεμιαιον" ον .Κατι υπερθετικα αοριστο το οποιο δεν γινεται αντιληπτο απο τις αισθησεις μας.

Πως θα μπορουσαμε να εννοησουμε, να αντιληφθουμε,  κατι που στα δικα μας αισθητηρια οργανα ειναι σαφεστατα ανυπαρκτο.

Και αραγε το οριο που ξεχωριζει τον κοσμο αυτου του απροσδιοριστου οντος, με αυτο το αντιληπτο απο εμας συμπαν, ειναι καθολου εμφανες.

Ποια θα μπορουσαν να ειναι τα χναρια των "διαφανων" οριων, αναμεσα στο ον αυτο και το δικο μας υποθετικα γνωστο συμπαν.

( Το ασυνεχες ασυνειδητο .Το συνειδητο ,προσαρταται ευκολα στον χωροχρονο που γινεται αντιληπτος απο τις αισθησεις μας.

( Το συνεχες ασυνειδητο.Το ασυνειδητο ,εμπεριεχεται αυτουσιο μεσα στα διαφανα ορια που ξεχωριζουν τους δυο κοσμους.)

 

Αλλα ας αφησουμε να μας μιλησει γι αυτο η διαυγης ατμοσφαιρα , αυτη η ανεξαντλητη πηγη της μεγιστης και βαθυτερης ικανοποιησης του ανθρωπου.

 

"Η μια και απολυτη πραγματικοτητα πισω απο την πρωτεικη ρευστοτητα των εμπειριων , αποτελει τον ιδεατο στοχο των  ερευνων των επιστημονων και την αναζητηση του φιλοσοφου."

Τι θα συμβει αραγε εαν αυτη η απολυτη πραγματικοτητα ειναι τοσο απειροελαχιστη οσο η ορατη μαζα της υλης που απαρτιζει το συμπαν. Εαν αυτα τα μικρα σημαδια (χναρια υλης) ειναι απλα τα ορια του αορατου κοσμου με τον αλλο κοσμο , τον δικο μας κοσμο.

Οποτε  αντιλαμβανομαστε ,πως ολη η "ζωη" μας και το ορατο περιβαλλον μας αντικειμενικα ανηκει στο οριο αυτο.

Εαν ο παρον χρονος ειναι ισοποσος με αυτον του μελλοντος και του παρελθοντος . Μιας και οι τρεις διαφορετικοι χρονοι βρισκονται μεσα σε συγκοινωνουντα δοχεια.Και επειδη επικοινωνουν αμεσα και δεν μπορουν να ξεχωριζουν ουσιαστικα , παρα μονον θεωρητικα.Τοτε το σημερα δεν ξεχωριζει απο το αυριο και το χθες. Και  ο χρονος δεν χωριζεται σε διαφορετικα μερη, τμηματα.

Αυτο που μοιαζει να αλλαζει , αυτο που εμεις νιωθουμε να μεταβαλλεται ειναι απλα οι αλληλεπιδρασεις μεταξυ του αορατου και του ορατου. 

Και για να αντιληφθουμε καλυτερα την συνδυαστικη δυναμη που αναπτυσσεται μεσα απο την αντιπαραθεση δυο ολοκληρωμενων δυνατοτητων.

Ας σκεφτουμε  την ωρα που γραφουμε . Η μερια που κραταει την γραφιδα και προχωραει σε αυτη την αυτοματη πραξη ασυναισθητα προκαλει την ιδια ωρα μια αντιδραση  στην αλλη μερια της αμφιπλευρης συμμετριας μας.

Ο αυτοματος ανθρωπος ,το μελετημενο δημιουργημα των κοινωνιων μας ,προκαλει μια αντιδραση στον μηχανικο ανθρωπο, στο πρωτογονο λειτουργικο συστημα μας. 

Ειναι αυτα τα δυο σαν δυο ξεχωριστα συνολα, τα οποια συμπιπτουν σε μια περιοχη. Την ωρα που ο μηχανικος ανθρωπος κινειται και εκτελει την διορθωση-παραλληλισμο , στον αυτοματο ανθρωπο .

Αυτος ο χωρος που συμπιπτουν τα δυο διαφορετικα συνολα . Ειναι η διαυγης εγρηγορση.Τα χναρια της οποιας μπορουν να σχηματιστουν μονον επανω σε αυτα τα ανεξερευνητα ορια των δυνατοτητων μας.

 

 Dances with wolves - On Bagpipes (Spirit of the Glen Album)

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

20/12 01:29  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
20/12 19:24  zyzzx

Ευχαριστω ιδαιτερα για την "ζεστη" καλησπερα σας.


Σχετικά με το blog
Οι Θειοι Αριθμοι Συνιστουν
Εναν Απροσιτο Συμφωνικο Ιστο
Ενα Συμπαν Απο Αγνες Ωδες
Μια Μοναδικη Μυθωδης ΟντοτηταΜοναδικοτητες
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι